Nasjonale Turistveger, Atlanterhavsvegen – Kjeksa Rasteplass

Vi ønsket å legge til rette for det dramatiske, menneskeskapte møtet mellom veg og natur i havgapet. Utfordringen låg i å utforme dette møtet slik at dialogen med landskapet ble tydelig men samtidig varsom i forhold til naturens eget språk.
I forbindelse med et eksisterende stoppunkt ble rasteplassens hovedelement plassert. Dette består av et stålrammeverk som er fylt med et jade-farget slaggprodukt fra den lokale smelteverksindustrien. Nedsenket i den grønne plattformen finner en to ”hager” med hvert sitt forblåste bjørketre. Omkransende betongbenker gjør dette til en spektakulær sitteopplevelse, der du kommer deg ned i terrenget med utsikt over det storslåtte kystlandskapet. Fra utsiktpunktet leder en hvit betongsti ut i landskapet og fører ned til en mer intim sitteplass nede ved havet.
Ettersom stedet har blitt mer populært enn tidligere antatt, valgte Statens vegvesen å utvide rasteplassen med et universelt tilgjengelig oppholdsareal i lys betong, med integrert søppelhåndteringssystem og betongmøbler. Møblene har gode dimensjoner, hvorav bordet og den ene benken er 6 m lange og den andre benken er 3 m lang. Ved en slik gruppering av møblene får man plass til rullestolbrukere på de resterende 3 m med utsikt over Hustadvika.

 

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter AS

Byggherre:
Statens Vegvesen, Region midt

Arkitekt:
3RW arkitekter AS

Størrelse: 1500 m2

Byggeår: 2005

Kostnad: 3 mill.